«

Nätcasinon bidrar till välfärden

Precis som näringslivet i stort så är spelsidor på nätet en bidragande faktor till vårt välstånd. Det pratas en hel del om spelmissbruk, problemspelande och vissa ropar på förbud mot reklam för spel. Det vi inte får glömma är att långt ifrån alla får problem, och spel är en av de absolut största inkomstkällorna för landet, om vi bortser från inkomstskatter och övriga avgifter.

Sveriges spellag ger oss ordning och reda

Den 1 januari 2019 infördes den svenska spellagen. En bakomliggande orsak är att de bolag som tidigare bedrev spel online inte betalade skatt i Sverige. Det gör de idag (som exempelvis de du kan läsa om i denna artikel hos Aftonbladet) och med en skattesats på 18% så ser de till att fylla på vår statskassa varje dag.

Spelbolag är alltså en nöjesindustri som idag bidrar till att göra vårt land lite bättre, istället som för innan att de enbart plockade in sina vinster och betalade sina skatter utomlands. Men spellagen har också gett oss fler fördelar.

  • Kontroll över spelbolagen
  • Licenser som garanterar trygghet för spelare
  • Skyddsnät för dig som spelar online

Kontrollorganet fungerar

Det fanns en viss skepsis kring det här med svensk licens och om huruvida spelinspektionen skulle vara en tandlös organisation. Det har tydligt visat sig under det första året med spellicens i Sverige att så inte är fallet. I skrivande stund har de valt att återkalla en licens och utdelat varning och/eller sanktioner till 25 olika bolag.

Spellagen fungerar alltså! Det är en viktig del för Svenskt näringsliv att se att vi fått en spelinspektion som inte är rädda för att både bötfälla, varna och till och med stänga av olika spelbolag. Det ger både spelbolagen och kontrollorganet legitimitet och hög trovärdighet. Det betyder dessutom att de svenska spelsajter du hittar online på olika jämförelsesidor är säkra och trygga att spela hos.

Hur mycket har skatten då dragit in?

Prognosen var att skatteintäkterna skulle landa på 1.8 miljarder kronor per helår. Denna summa nåddes redan i augusti 2019 och då har vi inte ens räknat in de licensavgifter som bolagen betalade för att ansöka om svensk spellicens. Oktober månad visade en skatteintäkt på 3.1 miljarder kronor istället, vilket är ett ordentligt tillskott i kassan. Pengar som sedan kan användas till vår välfärd.